илюстрация: Прокуратурата в Силистра проверява сигнал на РИОСВ – Русе за сеч на тополи

...
илюстрация: Прокуратурата в Силистра проверява сигнал на РИОСВ – Русе за сеч на тополи
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява сеч край Тутракан

илюстрация:

Прокуратурата в Силистра проверява сигнал на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе за сеч на тополи и върби в региона на блатото край тутраканското село Пожарево, което е защитена влажна зона.

Първата проверка е направена в края на предходната година и са открити служащи, с бус с унгарска регистрация. По-късно в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе получили капиталово желание за създаване на фотоволтаици, в прилежащи терени, и тогава вършат втора проверка, описа Анелия Николова, шеф на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Установено е, че: " Същите служащи работят и в другите парцели ", предава БНР.

Освен унищожената естествена растителност, има и различен проблем - границата на парцелът е дига – път, който свързва Пожарево със прилежащо село. Под дигата е имало оставени тунели, през които да минава водата, в случай че равнището на р. Дунав се увеличи. Тунелите сега са затрупани с пръст.

Законът планува и наказване за сходни действия, разясни Теодор Желев от Окръжна прокуратура. Наказанието е: " Който незаконно унищожи или повреди предпазена територия или местообитание - предмет на запазване в предпазена зона, се санкционира с отнемане от независимост до 3 години или пробация, както и с санкция от 2000 до 10 000 лв. ".

Проверката е завършила с мнение за формиране на досъдебно произвеждане, оповестиха още от прокуратурата в Силистра.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР